Ailenin, çocuğun sosyal uyum ve kişilik gelişiminde olduğu kadar, okul başarısı üzerinde de çok büyük rolü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Öğrencinin hızlı gelişiminin olduğu ve kişilik özelliklerini yerleştirdiği ilk çocukluk evresi başta olmak üzere ilerleyen evrelerde de aile ortamı eğitsel açıdan çok önemlidir. Ailenin eğitsel ortamı, öğrencinin okulda öğrendiklerini pekiştirebilir ya da köreltebilir.
Okul başarısında ailenin rolü doğru ebeveyn tutumlarını benimsemekten, okul ile iş birliği içerisinde olmaktan ve çocukla maddi ve manevi ilgilenmekten geçmektedir. Çocuğunun ilgi, beceri alanlarını bilen, gelişimini destekleyen, hedef belirlemesine rehberlik eden ailelerin çocukları daha başarılıdır.
Başarılı çocuklar aile içerisinde söz sahibi olan, sorumluluk alan, kendi kararlarını verebilen çocuklardır. Bu çocuklar özgüvenli, sosyal becerileri gelişmiş, ailesine güvenen ve başarısızlıklardan ders çıkarabilen çocuklardır.
ANNE-BABA TUTUMLARI
Anne baba olarak kendi yetiştiriliş tarzımız, büyüdüğümüz çevre kişilik özelliklerimiz ve buna benzer etkenlerle benimsediğimiz bir çocuk yetiştirme tutumumuz vardır. Bu tutumlar çocuğumuzun akademik çalışmaları ve sosyal ilişkilerinde oldukça etkili olabilmektedir.
OTORİTER
Çocuğu hiçe sayan, katı ve sert bir disiplin uygulanan, çocuğun her hareketinin izlendiği hata yapmasına fırsat vermeyen “otoriter bir tutum” benimsediğimizde özgüveni yeterince gelişmeyen çocuk; okulda hata yapmaktan korkan, başarısızlıklarda yalana başvuran, güvensiz bir öğrenci profili çizebilir.
AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ
Çocuğun hiçbir şekilde sınırlanmadığı, olabildiğine özgür bırakıldığı, aile ile ilgili önemli kararların bile çocuğa göre alındığı, bir anlamda “çocuk erkil” aile tipinin oluşması. Bu tutumla yetiştirdiğimiz çocuk, okulda kurallara ayak uydurmakta zorlanıp, uyumsuz davranışlar sergileyebilir. Diğer her konuda olduğu gibi okul ve derslerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmede de isteksiz ve yetersiz kalabilir.
AŞIRI KORUYUCU
Çocuğun aşırı korunduğu, gereğinden fazla kollandığı ve kontrol altında tutulduğu tutumdur. Böyle bir ortamda yetişen çocuk okulda kendini rahat ifade edemeyen, arkadaşlık ilişkilerinde sorunlar yaşayabilen, akademik çalışmalarda geri planda kalmayı tercih eden, okulla ilgili sorumluluklarını tek başına yerine getirmekten kaçınan, karşılaştığı sorunları tek başına çözmekte yetersizlikler gösterebilen bir öğrenci olabilir.
DESTEKLEYİCİ TUTUM
Çocuğun kendini ifade edebildiği, ilgi gördüğü, teşvik edildiği, başarılarının takdir edilip pekiştirildiği, kuralların tutarlı bir şekilde uygulandığı tutumdur. Böyle bir tutumla yetişen çocuk okul ve öğrenmeye olumlu bakış açısı geliştirebilir. Okul kurallarına uymakta zorlanmayan kendini rahatça ifade edebilen, yeni şeyler öğrenmeye meraklı, sorumluluklarını yerine getirmede istekli ve başarılı bir öğrenci olabilir.
OKUL BAŞARISININ ARTIRILMASINDA AİLELERE ÖNERİLER
Kaynak: https://kastamonuram.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/37/01/168207/dosyalar/2022_09/23103003_OKULBASARISINDAAILENINROLUBULTEN.pdf
Adres:
Adres ADNAN MENDERES MAH. AVNİ ÇOLAK SK. NO 10 HORASAN / ERZURUM
Telefon
0442 711 30 61